04mar

Framgångsfaktorer i rekryteringsprocessen: Jimmys tips för att möta och överträffa kandidatförväntningar

I en tid där företagens framgång alltmer baseras på att hitta och behålla rätt talanger, står vi inför utmaningen att omdefiniera rekryteringsprocessen. På Asta Agency är vi stolta över att ha Jimmy, vår erfarna Recruitment Consultant inom IT/Tech, som med sina insikter och expertis har hjälpt otaliga företag att navigera sig fram på kandidatmarknaden.
I den här artikeln delar vi med oss av Jimmys tips för att förbättra kandidatupplevelsen och göra er rekryteringsprocess mer effektiv. Vi täcker allt från vikten av personlig kommunikation och snabb återkoppling till strategier för lönediskussioner och hur man integrerar företagskulturen i rekryteringsprocessen.

 

Kandidatupplevelse
Hur kan vi arbeta för att förbättra kandidatupplevelsen i en rekryteringsprocess?

Jimmy: ”Genom att anpassa kommunikationen och processen efter varje enskild kandidat. Visa genuint intresse för kandidatens karriärsmål och personliga värderingar. Dessutom är det viktigt att ge konstruktiv feedback, även till de som inte går vidare i processen. Här har både jag och bolaget jag rekryterar till ett gemensamt ansvar.”

Återkoppling
Varför är det så viktigt med snabb och konstruktiv återkoppling under rekryteringsprocessen, enligt din erfarenhet?

Jimmy: ”Kandidater uppskattar transparens och tydlighet, vilket minskar risken för missförstånd och ökar engagemanget under processens gång. Snabb återkoppling visar att både vi som rekryteringsföretag och bolaget som rekryterar värderar deras tid och engagemang! Detta leder i sin tur till en bättre kandidatupplevelse och ett starkare employer brand för bolaget redan från start”

Personlig kommunikation
Varför är det viktigt med en personlig touch i kommunikationen med kandidater?

Jimmy: ”Personlig kommunikation visar att vi ser kandidaten som en individ och inte bara en del av en process. Detta skapar en mer minnesvärd och positiv upplevelse för kandidaten, oavsett om kandidaten fick jobbet eller inte. Även detta bidrar till ett stärkt employer brand och det ökar sannolikheten för ett större intresse för er som bolag av framtida kandidater.”

Företagskulturen
På vilket sätt spelar företagskulturen roll i rekryteringsprocessen?

Jimmy: ”Företagskulturen är avgörande i dagens kandidatmarknad. Kandidater letar inte bara efter ett roligt jobb eller en bättre lön, utan också efter en plats som matchar deras personliga värderingar och vad som är viktigt för just dem. Här vill jag dock flagga för ett vanligt misstag, vilket är att rekryteraren eller chefen anpassar sig efter vad kandidaten anser är viktigt. Att vara konkret med företagets värderingar och hur kulturen ser ut på ett tydligt och attraktivt sätt under rekryteringsprocessen hjälper till att locka rätt talanger, och är även avgörande för att hitta individer som är rätt matchning för just er.”  

Erbjudandet
Vad är den vanligaste anledningen till att kandidater tackar nej till ett jobberbjudande?

Jimmy: ”Mismatch i förväntningar eller otydlig kommunikation är de vanligaste orsakerna. Det kan röra sig om allt från lönenivå, karriärmöjligheter, företagskultur, till arbetsuppgifter. En transparent och öppen kommunikation genom hela processen är nyckeln för att minimera detta och att inga oväntade avhopp sker i slutskedet av en process.”

Kandidater letar inte bara efter ett roligt jobb eller en bättre lön, utan också efter en plats som matchar deras personliga värderingar och vad som är viktigt för just dem.

Lönediskussion
Vad är dina bästa tips för att hantera lönediskussioner med kandidater?

Jimmy: ”För det första, vi som rekryterare måste vara förberedda och pålästa om marknadslönen för rollen. Var öppen och ärlig om löneutrymmet och de förmåner som erbjuds. Det är också viktigt att lyssna på kandidatens förväntningar och behov för att hitta en gemensam grund. I det här skedet ska du som rekryterande chef kunna förvänta dig coachning och vägledning av mig som rekryterare. Det är viktigt att du som rekryterande chef är både inlyssnande, tydlig och konkret gentemot kandidaten, för att på bästa sätt kunna ha en bra dialog där du kan motivera tydligt hur erbjudandet ser ut och varför.”

 

Avslutningsvis
Vilka trender ser du inom specifikt IT-rekrytering som kan påverka hur vi attraherar och behåller talanger?

Jimmy: Flexibilitet i arbetsarrangemang, kontinuerligt lärande och utvecklingsmöjligheter, samt ett starkt fokus på mångfald och inkludering är alla viktiga trender. Företag som anpassar sig till dessa trender kommer att vara mer attraktiva för talanger. Det är lätt som arbetsgivare att tro att det är rätt väg att gå att snöa in sig på lön och förmåner, då det är hög konkurrens om IT-kompetens i Sverige. Det är dock viktigare att kunna hitta rätt matchning mellan er och individens inre motivation för att både attrahera och behålla dessa individer över tid.

Nytt projekt (17)

Kontakta Asta Agency

 

Att finjustera er rekryteringsprocess är en ständigt pågående resa. Om ni känner att det är dags att uppgradera ert tillvägagångssätt och skapa en mer inkluderande och effektiv rekryteringsstrategi, är ni välkomna att kontakta oss på Asta Agency. Med Jimmys expertis och vårt team av dedikerade rekryterare kan vi hjälpa er att locka, engagera och behålla de talanger som driver ert företag framåt.

Vi förstår att varje företag är unikt, och vi är här för att erbjuda skräddarsydda lösningar som passar just era behov. Oavsett om ni letar efter strategisk vägledning, behöver stärka ert employer brand eller vill ha tillgång till ett brett nätverk av kvalificerade kandidater, är Asta Agency partnern för er!